In de plantenwereld zijn er vaak soorten die zo veel op elkaar lijken, dat ze door iemand die de subtiele verschillen niet kan zien door elkaar worden gehaald. Dit is ook het geval bij de beukenhaag en de haagbeuk. Op het eerste gezicht valt er weinig verschil tussen deze twee haagplanten te ontdekken, maar schijn bedriegt. Daarom leggen wij u graag uit wat precies de verschillen zijn, zodat u uiteindelijk zelf de vraag kunt beantwoorden: Beukenhaag of haagbeuk?.

Verschillen beukenhaag en haagbeuk

De beukenhaag en de haagbeuk, hoeveel hun namen ook overeenkomen, zijn niet aan elkaar verwant. De beukenhaag behoort tot de beuken en de haagbeuk is verwant aan de berk en de hazelaar. Als u de twee van wat dichterbij gaat bekijken, zult u zien dat ze ook qua uiterlijk best van elkaar verschillen.

Het blad van de haagbeuk heeft diepe nerven en is dof, terwijl het blad van de beukenhaag glad en glanzend is, het heeft dus een heel andere structuur. Ook blijft het blad van de beukenhaag ’s winters hangen, terwijl dat van de haagbeuk eraf valt en u dus met een kale haag zit.

Beukenhaag planten als gesloten schutting

Een beukenhaag groeit het beste op een lichte zandgrond. De grond moet niet te nat zijn maar ook weer niet al te droog. Kleigronden zijn niet erg geschikt omdat deze vaak te nat blijven. Wanneer je een jonge beukenhaag gaat aanplanten moet je erop letten dat de wortels niet zijn uitgedroogd en dat er nog aarde aan de wortels zit. Je mag deze aarde niet verwijderen of de haag in een emmer water zetten omdat anders de noodzakelijke schimmels die zich in de aarde tussen plantenwortels bevinden weggespoeld worden.

Related Post